gratis spirituele ebooks artikelen Te koop spirituele ebooks boek beschrijvingen en recensies De Energetische Transformator & EVT tastbare boeken kopen
inspirerende Engelse song teksten


metafysische Engelse poŽzie

Sulamith Wulfing, Gustav Dorť, Cicely Mary Barker, Marja Lee Kruˇt e.v.a.
de gouden poort van Sulamith WŁlfing
kunst van Sulamith Wulfing
Doyle
elfen en feeŽn
bloemenkinderen van cicely mary barker
meer elfjes
gratis handleiding stoppen met roken spiritueel_tuinieren

een kijkje in mijn tuin

kinderpagina
www.cursusinwonderen.nl interessante sites vegetarisch_smullen

voeding_&_gezondheid
Vind je passie met de Transformator! English absolute1.net (Engelse absolute1.net) with free ebooks

Japanse Zen tuinen en spiritueel tuinieren, antieke tansu meubelen, Japanse kunst en elfen, en elementen van de Japanse levensstijl, zoals porcelein, beelden, ikebana, zijdeschilderingen, de kimono en obi.

Mijn fascinatie met Japan begon voor ik mijn passie voor tuinieren ontdekte.
Eerst ontdekte ik de Japanse leefstijl en bijbehorende woninginrichting, toen de antieke Japanse tansu meubelen. Je kunt nog Oosters antiek krijgen voor heel betaalbare prijzen. Bijvoorbeeld lakdozen.

Ik begon boeken te lezen over Japanse meubelen.
Ik las bij een antiekhandelaar de volgende tekst:
Voor de Japanners, met hun eerbied voor ruimte en respect voor de natuurlijke schoonheid van hun materialen, representeert Tansu (antieke Japanse meubelen) al hun culturele waarden – eenvoud, evenwicht en bruikbaarheid. Gewoonte en formele regels hebben ervoor gezorgd dat de Japanners waarschijnlijk de grootste variëteit kasten hebben ter wereld, elk met een specifiek doel, 'een plek voor alles en alles op zijn plek'.

Ik zou aan deze beschrijving van hun culturele waarden willen toevoegen: elegantie, kwaliteit en tijdloosheid.

Sindsdien is altijd minstens één kamer in mijn huis oosters ingericht. Niet helemaal Japans, omdat sommige Chinese motieven mij ook heel erg aanspreken. Zo heb ik momenteel wat Chinese gelukstekens opgehangen in mijn oosterse slaapkamer.

Wat zijn de elementen van zo'n inrichting?
Op de vloer, om te beginnen, legt men tatami. Dat zijn matten waar je het beste blootsvoets op kunt lopen, omdat ze anders snel beschadigd worden. Op de vloer ligt een futon, een Japanse matras, waar men op slaapt. Deze kan overdag opgeborgen worden in een Japanse kast, al dan niet antiek. Je kunt je futon ook opbergen achter een kamerscherm.
Decoraties bestaan uit zijdeschilderingen, die zowel aan de muur als voor de kamerschermen gebruikt kunnen worden.

Ook oprolbare wanddecoraties, bloemenarrangementen (ikebana), beelden, porselein en cloisonné, en lampen dragen bij aan de speciale sfeer.

Prachtig gelakt dienblad.

Bij zo'n kamer hoort natuurlijk ook een bij voorkeur antieke kimono of een obi.

De verwarmde tafel, of glijdende papieren deuren zijn meer elementen die je kunt toepassen.


Japanse Zen tuinen en spiritueel tuinieren

Het hoeft dan ook niemand te verbazen dat de Zen tuin mijn eerste kennismaking vormde met het begrip “spiritueel tuinieren”.

Wat is dat dan, spiritueel tuinieren? Voor mij is het meer dan ecologisch verantwoord te werk gaan in de tuin. En ook meer dan het scheppen van een meditatieve sfeer. Het is je tuin zo inrichten dat het je helemaal aanspreekt, en belangrijke aspecten van jezelf uitdrukt. Zo zag ik in het BBC programma “Garden Invaders” eens de tuin van een man, die van treinen hield. Hij had een treinbaan in zijn tuin gebouwd en genoot intens van het spelen met zijn treinen.

Bovenal is spiritueel tuinieren je contact met je innerlijke, ware zelf, die je via je tuin kan leren scheppen. En voor mij is mijn tuin een plek om mijn scheppende vermogens gaandeweg te leren kennen en weer te leren beheersen.

Veel lezers vragen zich nu wellicht verbijsterd af waar ik het over heb.
Wel, heb je wel eens verlangd naar iets en het in je geestesoog gezien en geloofd dat je het kon hebben en korte tijd later verscheen het op de één of andere manier in je leven? Dat heet visualiseren en we doen het allemaal de hele tijd onbewust. Wanneer je een maaltijd gaat koken, visualiseer je het eerst, door je af te vragen “wat zullen we eten” en de ingrediënten bij elkaar te zoeken en je voor te stellen hoe het bereid moet worden en hoe het zal smaken.

Dat gebeurt allemaal niet zo bewust en het gaat vliegensvlug, in tegenstelling tot het beoefenen van bewuste visualisatie. De onbewuste visualisatie is heel trefzeker. Alles wat je je op die manier voorstelt, met geloof, trek je aan en zul je dan ervaren.

Over dat geloof moet ik ook iets zeggen. Veel mensen, inclusief ondergetekende, begrepen de rol hiervan niet. Er zijn miljoenen mensen die proberen bewust te visualiseren dat ze de relatie, de auto, de boot, of het huis van hun dromen hebben. Dan praten ze met iemand over hun verlangen en zeggen: 'ik heb ook altijd pech. Ik val steeds op de verkeerde persoon.'

Of er komt een onverwachte rekening van het gas- of electriciteits-bedrijf en ze voelen zich meteen arm. Dus terwijl ze bewust visualiseren dat ze hun ideale huis bewonen, geloven ze tegelijk onbewust dat ze te arm zijn om hun gas- of electriciteitsrekening te betalen. Het gevoel arm te zijn heeft ook invloed op het bewust visualiseren. Hoe kun je geloven dat je je ideale huis kunt betalen, als je gelooft dat je niet eens een rekening kunt betalen?

De oplossing is natuurlijk om ook bewust met de situaties om te gaan waarin je geloof in overvloed of in liefde op de proef wordt gesteld. Wees blij met je gas, je electriciteit, je water en zelfs je belastingen!
Daardoor kun je tv kijken, complete concerten in je huiskamer beluisteren, schoon water gebruiken, zelfs om je lichaam te reinigen, kleren wassen in een wasmachine, koken met tiptoets bediening en genieten van de infrastructuur van de moderne maatschappij, zoals wegen, openbaar vervoer, scholen en nog veel meer.

Bedenk hoe de mensen leefden toen ze dit alles niet hadden. Zou je water uit de sloot willen halen? En op houtskool koken? Je kleren in een rivier wassen, waar krokodillen op de loer liggen?
Dit gebeurt nog steeds in delen van de wereld. Dat zijn de oorden waar de mensen incarneren die geen geld uit willen geven voor deze levensbehoeften, die zich zelfs daar te arm voor voelen. Zou je zo willen leven? Als dat zo is, zal dat beslist gebeuren. In feite gebeurt het al, want we zijn één. Er is geen enkele ervaring die we niet delen.

Als je geen mogelijkheid ziet om je rekeningen te betalen, maak je dan wat energetische helingstechnieken eigen, om de blokkades in je geest en emoties te laten oplossen en affirmeer dat je zaken goddelijk volmaakt geregeld zijn. De Trans4mator is daar bijzonder geschikt voor.
De Goddelijke Voorzienigheid zal zeker in elke behoefte van je voorzien. Eerst moet je je geloof in goddelijke leiding en macht ontwikkelen en je geloof in kwade machten die je tegenwerken, loslaten. Al het kwaad in je leven is er alleen maar vanwege je geloof erin. Het heeft geen enkele andere Bron dan jou en het heeft geen macht, behalve die jij het geeft.

Geloof dat je iets kunt hebben is dus doorslaggevend, maar liefde ervoor is ook van belang. Eigenlijk is elke emotie die je voelt voor de dingen die je wilt of juist niet wilt, buitengewoon belangrijk.
De regel is 'alles wat je je voor kunt stellen, geladen met gevoel (waar je dus een emotie over hebt, hetzij angst of afkeuring, hetzij liefde of waardering), gelovend dat je het kunt ervaren/hebben, komt naar je toe.' Dat kan een tijdje duren, want we hebben tijd gemaakt en plaatsen overal tijd tussen.

Voor sommige lezers zullen deze uitspraken misschien onbegrijpelijk zijn. Probeer je voor te stellen dat er buiten je gewone denkwereld denkbeelden bestaan, die je je nog niet voor kunt stellen, maar die je wel een heel andere wereld kunnen laten ervaren. Het 'normale' menselijk denken ken ik natuurlijk ook, ik heb er meer dan 40 jaar van mijn leven wanhopig en verbijsterd aan verspild. Totdat ik de Waarheid ontdekte: WE DOEN HET ONSZELF AAN.
Niets en niemand buiten jezelf kan je verlossen. Jij bent je eigen verlosser en de verlosser van je wereld.

Ik had het geluk dat ik besefte dat onze menselijke ervaring van het leven niet normaal is. Ik wist gewoon dat er een andere manier moest bestaan. Ik had er geen voorstelling van en in het 'gewone' menselijk denken wordt alles wat buiten ons voorstellingsvermogen ligt, veroordeeld. En omdat we altijd alleen maar kunnen ervaren waar we in geloven, blijven de meeste 'verstandige' mensen in dezelfde oude tredmolen rondgaan.

Gelukkig was mijn verlangen naar bevrijding groter dan de veroordeling van mijn zogenaamde gezonde verstand. Ik wilde een andere wereld dan de wereld van ziekte, pijn, ouderdom en dood.

Toen ik besefte dat ik al deze gruwelijke beelden zie en ervaar door mijn geloof in gruwelen, zag ik tegelijk in dat er een hogere macht moet bestaan. Want eerst ontkende ik het bestaan van God totaal. Maar ineens ging mij een licht op. God bestaat! Er is wel degelijk een hogere macht.
Ik zou hierover nog duizenden bladzijden vol kunnen schrijven, maar in mijn boek “ Het licht in het Onze Vader; de oneindige cursus” (lees hier een beschrijving of download een paar hoofdstukken op de pagina met gratis ebooks) heb ik al een tipje van de sluier opgelicht. En natuurlijk is er het boek “Een cursus in wonderen” waarin Jezus in zijn eigen woorden de Waarheid heeft gedicteerd aan Helen Schucman, die het opschreef. Het is de deur naar een andere wereld!

We hadden het echter over spiritueel tuinieren en de waarde van de tuin voor het leren gebruiken van visualiseringstechnieken. Mijn tuin is een echte proeftuin voor mijn scheppend vermogen.

Ik zal wat voorbeelden geven.
Jaren geleden keek ik in een plantencatalogus en zag een mahoniestruik. In die tijd was ik me nog niet eens bewust van mijn geloof in armoede en gebrek, dat mijn hele leven had bepaald, dus liet ik de gedachte “wat een mooie struik, maar veel te duur' onbekommerd los in de wereld van voorstellingen. Vanaf die dag viel deze struik mij regelmatig op als ik op straat liep. In gedachten bewonderde ik telkens de kwaliteiten ervan. Donkerblauwe bessen in het najaar, altijd prachtig groen en mooi gevormd blad, gele bloemen in het hele vroege voorjaar, eigenlijk praktisch in de winter!

Het volgend voorjaar groeiden er ineens vier mahoniestruiken in mijn tuin. Ik heb er twee weggegeven, en geniet nu heel veel van de struiken die ik over heb. Vooral vanwege de manier waarop ze zijn opgedoken.

Nou kun je zoiets toeschrijven aan het toeval en toen ik psychologie studeerde heb ik geleerd heel goed op te passen voor bijgelovig gedrag, dus liet ik me niet teveel meeslepen hierdoor. Maar het jaar daarop gaf ik toe aan de waanvoorstelling dat ik geen geld had voor de eenjarige bloemen, waarmee ik iedere zomer mijn bakken en hangmanden vulde. En het was te laat in het jaar om te zaaien. Nu dacht ik elke keer als ik naar mijn lege bakken keek aan de bloemen die ik er vorig jaar in had gehad, vooral de prachtige petunia's die zo lekker roken (een eigenschap die mij eigenlijk pas het jaar daarvoor was opgevallen).

Wie schetst mijn verbazing, toen er ineens petunia's in mijn bakken, potten en manden begonnen te groeien? Tientallen plantjes doken op. Binnen de kortste keren was er een zee van bloemen in mijn tuin, nog uitbundiger dan het jaar daarvoor!

De voor de hand liggende menselijke verklaring was dat de éénjarigen van het vorig jaar zichzelf uitgezaaid hadden. De afgelopen winter was heel streng geweest en in de jaren daarvoor waarin de winters veel zachter waren, hadden de zaadjes van de éénjarigen het nooit overleefd. En nu ineens wel? Wat ook de verklaring mag zijn, ik geloof, nee, ik ben ervan overtuigd, dat mijn visualisatie het verschijnen veroorzaakte van de planten en bloemen die ik wilde.

Een minder leuke gebeurtenis, die de macht van mijn geest voor mij bevestigde, is het volgende: Jaren geleden plantte ik een eucalyptus boom in de tuin. Hij was maar een halve meter hoog toen ik hem kocht en binnen drie jaar stak hij boven het huis uit. Ik noemde hem mijn wonderboom. Niemand kon geloven dat deze boom zo jong was.

Toen begon ik erover na te denken om hem weg te halen. Elke keer als ik naar de boom keek, dacht ik; 'wat moet ik met zo'n grote boom in zo'n klein tuintje. Ik had hem klein moeten houden. Ik had een fruitboompje moeten planten, in plaats van zo'n gigant.' Ik moet toegeven dat ik niet met liefde naar de boom keek, zonder dat ik me daar van bewust was. En het volgende seizoen verdorden alle bladeren ineens. Nu kun je dat toeschrijven aan een droge periode die eraan vooraf ging, maar de andere bomen en struiken die om deze boom staan, ondergingen hetzelfde lot en bleven toch gewoon goed groeien. Voor mij demonstreerde deze boom de macht van mijn gedachten.

Ik weet natuurlijk alles van “magisch denken” zoals dat in de psychologie genoemd wordt. Ik denk dat je van magisch denken moet spreken als het niet werkt. Meestal is er dan gewoon sprake van verkeerd gebruik van de beeldende vermogens. Aangezien het bij mij wel werkt, is een andere benaming meer geëigend en deze dooddoener is wat mij betreft nu alleen nog maar een bot egowapen. Ik geef hier drie voorbeelden van de gevolgen van gedachten voor mijn tuin en ik zou er duizenden kunnen geven over alle gebieden in mijn leven.


'Wonderen' zijn heel normaal, wanneer je gedachten eenmaal gezuiverd zijn. Als er geen wonderen gebeuren, ben ik verbaasd en vraag ik me af wat er mis is gegaan. Maar in die zeldzame gevallen bedenk ik dat ik niet weet of het werkelijk mis is gegaan. Het kan heel goed zijn dat ik niet kan overzien waar iets goed voor is.

Zoals die keer dat ik op weg was naar een bijeenkomst in Amsterdam vanuit mijn toenmalige woonplaats Tilburg en onderweg een oud-collega tegenkwam die ik jaren niet had gezien. Hij hield me staande, en ik stond op het punt te zeggen dat ik haast had omdat ik een trein moest halen, toen mijn innerlijke stem zei; 'praat met hem'. Ik gaf hieraan gehoor en gaf hem uiteindelijk mijn adres en telefoonnummer. Toen ging ik naar de bijeenkomst, waar ik natuurlijk te laat kwam. Ik had de trein gemist en ik was zeer geërgerd.

Een paar weken later belde deze jongeman echter en bracht mij in contact met iemand die heel veel voor me heeft betekend. Een jonge Japanse vrouw, die een jaartje in Tilburg piano wilde komen studeren. Ze heette Maki en was gracieus en verfijnd. Ze was op zoek naar een kamer en heeft toen een paar maanden bij me gewoond, waarna ze terug is gegaan naar Japan, omdat haar Nederlandse leraar meer interesse had in zijn eigen carriére dan in het lesgeven. Maki vertegenwoordigde alles wat ik aannam over Japan: zeer fijngevoelig en zachtmoedig. In die korte tijd was ze een zegen in mijn leven in vele opzichten.

Er is ook het voorbeeld van mijn dochter, die studeerde aan de universiteit in Rotterdam. Op zekere dag was ze tien minuten te laat voor college. Ze ontdekte toen dat twee mannen elkaar hadden beschoten van weerszijden van de straat waar ze doorheen fietste op weg naar de universiteit. Als ze niet te laat was geweest, zou ze middenin die schietpartij zijn beland.

Wonderen zijn dus heel gewoon, alleen moeten je gedachten wel eerst gezuiverd zijn. De onzin die je in je geest voort laat woekeren, brengt je de ervaringen die je niet wenst. Niemand anders doet het je aan, jij bent de oorzaak van al je ervaringen.

Om me de tuin voor te kunnen stellen waar ik gelukkig mee zou zijn, had ik wel goddelijke hulp nodig. Want ik besefte dat ik niet alleen maar een mooie tuin wilde. De tuin moest een dimensie aan mijn leven toevoegen, die ik niet kende. Hoe kun je je echter iets voorstellen dat helemaal nieuw voor je is? Dat kun je niet. Je hebt er geen 'voorstelling' van. Als je werkelijk iets nieuws wil ervaren, heb je goddelijke hulp nodig. Er moet een macht aan te pas komen, die wel zulke voorstellingen heeft en die je verlangen naar ze kan vervullen.

Ik begon dus te affirmeren dat mijn tuin goddelijk volmaakt was en bijdroeg aan mijn vrede. Dat ik mijn ideale tuin had.

Mijn innerlijke leiding had daar veel plezier over en vertelde mij dat ik alweer veel te weinig vroeg! Ik begreep dat het belachelijk was die postzegel mijn tuin te noemen terwijl het hele universum mijn tuin is. Maar in deze fysieke gedaante ben ik beperkt tot deze ervaring van het idee 'tuin' en ik wilde dat dan ook diepgaand beleven. Dus werden mij allerlei mogelijkheden gepresenteerd. Ik mag tenslotte zelf kiezen wat mij vreugde geeft en waaraan ik waarde hecht.

Iedere winter is mijn tuin vol vogels, zelfs de eerste jaren, toen ik niet voederde. Toen ik merkte hoeveel leuke vogeltjes er neerstreken, ben ik begonnen te voederen, op advies van een vriendin. Nu is mijn leven gevuld met allerlei bijzondere en gewone vogels. Ik kom ze zelfs overal tegen. Voor mijn huis wemelt het heel vaak van de zwanen, en heel Almere geniet met mij van deze prachtige gracieuze wezens. Door te tonen dat ik de vogels waardeerde toen ze in mijn leven verschenen, kwamen er steeds meer en kreeg ik een heel bijzondere band met ze. Want waar je je aandacht op richt, met gevoel, wordt meer in je leven.

Net als de meeste mensen begon ik mijn planten zo te plaatsen dat er veel ruimte tussen ze overbleef. Dat gaf een gevoel van orde. Er kwam in deze ruimte echter telkens ongewenste planten op. Ik vond het vervelend om goede planten uit te moeten trekken, en besloot om die tussenruimten op te vullen met planten die ik wel in mijn tuin wenste.

Bodembedekkers en lage plantjes, zoals vergeet-mij-nietjes, aubrieta, vinca, sedum en nog veel meer. Het effect is dat elke centimeter van mijn tuin begroeid is of voorzien van keitjes.
Een heel nieuwe invulling van het begrip onderhoudsarm!

De jungle-achtige indruk die het geeft is wel even wennen. Ik moest mijn traditionele opvatting van wat mooi is, wel loslaten. Ik kwam er echter achter, dat het heel veel weg heeft van de 'tuin' in Suriname waarin ik opgegroeid ben. Ik woonde op wat een plantage werd genoemd, met citrusboomgaarden, en een paar koeien, kippen en weilanden.

Zo werd ik geleid om elementen uit mijn kinderjaren in mijn tuin te plaatsen. Het houtwerk in onze tuin was in roodbruin en donkerbruin gebeitst en dat heb ik herhaald.

Gaandeweg introduceerde ik steeds meer elementen in mijn tuin die speciale betekenis voor mij hadden.
Veel varens, en bloemen zoals dahlia's, rozen, die ook in Suriname groeien, maar ook planten die ik pas in Nederland heb leren kennen, zoals hortensia, vuurdoorns en andere bessenstruiken. Ook irissen, omdat die mij herinneren aan verschillende planten in Suriname.

Wat ik ook heel fijn vind, is dat mijn tuin in de winter ook heel groen is. Het is echt een tuin voor alle seizoenen geworden.
Het is een tuin die helemaal bij mij past en steeds meer aspecten van mijzelf uitdrukt, ook de veranderingen in mijzelf.

In dat opzicht wijkt het af van de Japanse opvatting van tuinieren. In Japan werden in de tuin ook steeds meer elementen en objecten geïntroduceerd, die een speciale betekenis hadden. Deze betekenis werd echter geformaliseerd en aan strikte tradities verbonden.
Sommige van deze tradities vind ik echter heel waardevol. Zoals het gebruik van stenen als spirituele symbolen in de tuin.

Ook is het van belang dat deze elementen iets toevoegen aan je leven.

Alleen kijkplezier is voor mij onvoldoende. Daar bedoel ik niet alleen mee dat mijn andere zintuigen ook aangesproken moeten worden door de tuin, hoewel dat beslist niet van ondergeschikt belang is. Ik geniet heel veel van geluiden in de tuin van vogels, water, kikkers en insecten, zoals sprinkhanen. Ook vind ik geur heel belangrijk. Door de verbazingwekkende diversiteit in structuur van bladeren worden ook mijn tastzintuigen bevredigd. Sommige planten kunnen beslist aaibaar genoemd worden. En natuurlijk speelt eetbaarheid voor een lekkerbek zoals ik altijd een grote rol. In mijn tuin blijft dat wegens plaatsgebrek beperkt tot wat bramen, aardbeien en kruiden, zoals rozemarijn en munt. De geur van verse rozemarijn is werkelijk een intense zintuiglijke ervaring. Ik zorg ervoor dat ik het altijd rond mijn zitgedeelten plant. De munt gebruik ik voor thee en heerlijke muntsaus, die ik bereid met wat zout, suiker, kokend water, azijn en peper.

Het is verwonderlijk dat ik mij zo verbonden voelde met de natuur, zolang ik mij kan herinneren. In Suriname voerden de mensen in mijn jeugd een onophoudelijke strijd tegen de natuur en de ideale tuin bestond uit een zandvlakte, met hooguit een enkel bescheiden fruitboompje.

Gelukkig groeide ik niet in zo'n omgeving op. Op ons terrein groeiden bananen, kokos en andere palmen, een zuurzakboom, mangobomen, papaya's, sinaasappel, pompelmoes en grapefruit bomen, en in onze siertuin croton, canna, phlox, passiebloem, coleus, suzanne met de mooie ogen, rozen, hibiscus, ixora en jasmijn en nog veel meer.

Nog steeds vind ik de geur van citrusbloesem de heerlijkste geur ter wereld. En de kolibries met hun prachtige kleuren en verbluffende acrobatiek vervulden mij altijd met bewondering.

Ik veronderstel dat mijn vader in belangrijke mate heeft bijgedragen aan mijn liefde voor de natuur. Ik herinner me echter niets dat hij in dat opzicht zei of deed. Hij experimenteerde voor de regering met de citrusbomen, in een poging om bepaalde eigenschappen te verbeteren, vermoed ik. Ik kan hem er niet meer naar vragen, want hij is naar oorden waar dat geen waarde meer heeft. Ik kan me wel herinneren dat ik eens toen ik ongeveer 10 jaar oud was, op weg naar huis, een slang tegenkwam. Ik was eraan gewend om slangen te zien, maar deze was wel heel groot, hij was zo lang als de weg breed was, en was op weg naar de sloot. Ik bevroor ter plekke en wachtte ademloos tot het in het water gleed. Toen rende ik de hele weg naar huis en schreeuwde dat ik een monsterlijke slang had gezien. Ik herinner me dat mijn vader zijn schouders ophaalde en zei, dat slangen haast nooit iemand kwaad deden en dat veel meer mensen door auto's dan door slangen gekwetst werden. Die opmerking en enkele andere voorvallen vormen voor mij het bewijs dat hij een heel andere kijk had dan de meeste andere inwoners van het land.

Mensen uit de buurt hadden mij zien rennen en horen schreeuwen en kwamen vragen waarom. Toen ze hoorden over de slang, raakten ze heel opgewonden en zeiden dat ze de laatste tijd kippen kwijt waren geraakt. Ze bewapenden zich met kapmessen en houwers en een klein leger ging op jacht naar de slang. Ik heb het gelukkig niet gezien, ik weet niet of mijn vader het verbood, maar ik weet wel dat ze de slang hebben gevangen en gedood. Ze lieten het aan mijn vader zien, die toen wel toegaf dat het werkelijk een heel grote boa constrictor was.

Toen ik volwassen was, begon ik mij bewust te worden van mijn verbondenheid met de natuur, door te lezen over Zen tuinen en de elementen van spiritueel tuinieren. Inmiddels woonde ik echter in Nederland, waar veel tuinen, inclusief mijn toenmalige tuin, de afmeting van een postzegel hebben. Bovendien kende ik de Europese planten helemaal niet. Het heeft een hele tijd geduurd voordat ik deze planten en hun eisen aan hun omgeving begreep.

Ik ben nu bezig ook sprookjes-elementen in mijn tuin op te nemen. Sinds ik klein was, werd ik gefascineerd door elfen en alle verhalen over hen. Ik denk dat dit ook heeft bijgedragen aan mijn liefde voor de natuur. En hoe langer ik leef, hoe meer mijn innerlijk kind zich laat gelden.
Ik heb wel geen formele Japanse tuin, maar voor inspiratie heb ik onderzoek gedaan naar Japanse en andere oosterse sprookjes figuren en afbeeldingen. Dat viel niet mee. De meeste sprookjes die ik vond, zijn door westerlingen opgetekend.

Ik las het volgende antwoord op een soortgelijke vraag met betrekking tot Japanse elfjes en sprookjes van een deskundige bezoeker op de Engelstalige discussie site over sprookjes van Sur La Lune (
http://pub25.ezboard.com/fsurlalunefairytalesfrm1 ) waar er heel veel discussies gaande zijn over elfen.

“Tegenwoordig is anime (strips en tekenfilms van sprookjesfiguren) erg populair. (Ik zocht echter ook verhalen.) Je kunt Manga versies van Hayao Miyazaki's films gebruiken, die meestal gefundeerd zijn op Japanse en Boeddhistische overleveringen. Je kunt manga versies vinden van prinses Mononoke en Spirited Away. Veel anime bevat elementen van Japanse mythologie en overleveringen, maar gewoonlijk wordt er een moderne draai aan gegeven.
Er zijn ook de Samurai en Ninja tekenfilms en strips, die gebaseerd zijn op legenden, en ook moderne. De meeste zijn nogal beperkt. In Inuyasha wordt een grotere variëteit van legendarische Japanse demonen en andere mythische figuren afgebeeld.”

Ik kreeg gelukkig wel contact met Ami Angelis in Japan, die prachtige Japanse elfjes (zie voorbeelden) tekent. Heel inspirerend!
Japanese Angel

copyright japanese angel and oriental fairy Ami Angelis Japanese angels and fairies


Het werk van Sirano Zalman, de bekende Surinaams-Indiaanse kunstenaar, heeft mij op het idee gebracht elfen en sprookjesfiguren uit schuimplastic te snijden en in de tuin te plaatsen. Het drijft ook heel gemakkelijk op het water. Ik zou graag een oplossing willen vinden voor de onderkant hiervan, omdat het na een tijdje erg korrelig wordt en deze korrels loslaten en in het water drijven.

De elementen van de spirituele tuin zijn dus:

 • Spirituele symbolen en principes; die komen bijvoorbeeld tot uiting in het gebruik van stenen, grind, beelden en andere symbolen.

 • Elementen uit de eerste tuinen in ons leven;

 • Elementen die onze zintuigen beroeren, zoals kleuren, vormen, geuren en geluiden. Geluiden kunnen van alles zijn: vogels, maar ook kikkers, sprinkhanen en andere insecten en water. Ook bevat de spirituele tuin veel elementen voor onze tastzintuigen, zoals fluweelachtige bladeren van de coleus of de vrouwenmantel.

 • Een bepaalde stijl, waarin we ons prettig voelen. Bijvoorbeeld de Mexicaanse stijl, de stijl van Gaudi, de Moorse, of Mediterraanse of Toscaanse stijl, of de Engelse cottage garden of de Engelse formele stijl, de Japanse stijl, de Chinese stijl, de Afrikaanse stijl, om er een paar te noemen.

 • Bouwwerken, zoals schuren, theehuisjes en afscheidingen.

 • En tenslotte het belangrijkste: de planten!

  neem een kijkje in mijn tuin • gratis spirituele ebooks artikelen Te koop spirituele ebooks boek beschrijvingen en recensies De Energetische Transformator & EVT Vind je passie met de Transformator!

  kinderpagina

  Sulamith Wulfing, Gustav Dorť, Cicely Mary Barker, Marja Lee Kruˇt e.v.a.
  de gouden poort van Sulamith WŁlfing
  kunst van Sulamith Wulfing
  Doyle
  elfen en feeŽn
  bloemenkinderen van cicely mary barker
  meer elfjes
  inspirerende Engelse song teksten


  metafysische Engelse poŽzie
  gratis handleiding stoppen met roken


  tastbare boeken kopen www.cursusinwonderen.nl interessante sites vegetarisch smullen dieet, voeding en gezondheid spiritueel tuinieren English absolute1.net (Engelse absolute1.net) with free ebooks