www.absolute1.net


Van alles over spiritueel tuinieren, wilde, helende en meditatie tuinen, heilige geometrie, oosterse en zen tuinen.


Ik krijg veel commentaar op mijn tuin. Het meeste is heel positief. Mensen zijn alleen geen volle tuin gewend. Een enkeling denkt dat er onkruid in mijn tuin groeit en noemt de voorwerpen die ze zien “rommel”. Dat zijn meestal mensen die stenen en tegels in hun tuin zaaien. Ze verdienen eigenlijk een flat, geen tuin. In mijn ogen zijn mensen die dat waarderen geestelijk dood, want ze voelen de licht-energie van mijn tuin niet. Terwijl het een tuin vol mysterie is met heel persoonlijke elementen en tevens ook voor wildlife.
Er zijn ook een paar tuinen in de buurt die overwoekerd zijn door onkruid of waar men al jaren kapotte spullen in huisvest. Voor mij is dat een teken van een zorgelijke geest. Maar een zorgelijke geest is er beter aan toe dan een doodse. Ze maken zich nog zorgen, de rest vindt al hun ellende doodnormaal.

Toch genieten velen in de buurt mee van de leuke vogels en ander wildlife die aangetrokken worden door mijn “wilde” tuin. Roodborstjes, koolmezen, staartmezen, kuifmezen, winterkoninkjes, vinken, duiven, vlaamse gaaien, mussen en merels kan ik bemakkelijk thuisbrengen. Maar soms duikt er een vogel op die ik niet kan plaatsen. Zoals deze, die volgens mij op de bramsijs in mijn vogelboek lijkt:

Of dit vogeltje, dat maar een heel klein beetje groter is dan een winterkoninkje. Hij lijkt op de foto van de Europese kanarie.

Er zat zelfs regelmatig een enorme vogel in mijn tuin die gewoon op een meter afstand naar me ging zitten kijken. Dat was een bijzondere belevenis! Gelukkig kwam ik er in 2013 via Matthieu Schriek achter dat het een sperwer is. Hier kun je hem zien:


De voortuin is de mysterie-tuin. Ik heb ervoor gekozen geen centrale aandachttrekker te hebben, er is vanuit elke inkijk iets anders te zien, waarvan je niet vaak meteen weet wat het is.
Bijvoorbeeld het elfenpoortje:
    
Dit heb ik gemaakt van een houten wc bril. Ik heb er aan 1 kant elfenplaatjes op geplakt en ze met bootlak gelakt. Aan de andere kant heb ik deurbeslag bevestigd. Boven het poortje is een beeldje van een elfje. Het poortje hoort eigenlijk tegen een dikke boomstam te leunen, maar bij gebrek aan beter staat het in een struik.
Het elfenpoortje is gebaseerd op voorbeelden die ik op internet vond. Je kunt ze ook kant en klaar kopen. Hier zijn een paar foto's:
    
Hier is een foto van het elfenbeeldje. Ernaast zie je dit zelfgemaakte wezen in de boom hangen:
    

Mocht het je niet duidelijk zijn, het moet een faun voorstellen. Goed, het was mijn eerste poging en mijn leerproces verliep niet zo geweldig. Toch geniet ik ervan. Iemand noemde het 't boomwortelmannetje.


Andere mystieke symbolen voor de tuin zijn de gardensticks. Dat zijn stokken met een mystiek symbool. Ik heb er daar ook eentje van. Verder heb ik gelakte en ook wit geverfde kronkeltakken met geheime teksten en symbolen in de tuin gezet (3e foto). Je moet heel goed kijken om het te zien.
         


In de herfst bloeien de lila en paarse aster in de voortuin volop. Naast de voordeur biedt het dan een heel mooi plaatje. De tweede en derde foto zijn van voorgaande jaren, toen de vuurdoorn nog klein was.

De plantmanden zijn elk jaar weer een bron van plezier voor mij. Ik experimenteer aldoor met nieuwe combinaties, en sommige vind ik heel erg geslaagd. Zoals de combinatie van een kerrieplant met lobelia, bonte pepermunt en geranium. Of Oostindische kers met begonia's die het vooral erg goed doen in donkere hoekjes.


Hier vind je alle informatie over de tuin als ruimte voor rituelen en heilig ceremonieel, spirituele communicatie of gewoon ontspannen genieten. Ik vertel je over nog meer symbolen die je kunt toepassen in de beplanting, maar ook in de structurele elementen. Ook over het gebruik van de natuurlijke energiestroom en water om je met je echte Zelf te verbinden en met je spirituele gidsen.

Kom terug en ontdek hoe je een meditatieve zitplek in je tuin kunt inrichten. Ontdek met welke tuinbeelden je een magische sfeer schept in je tuin. En welk getal een spirituele betekenis heeft en een heilig geometrisch symbool is waar mensen al eeuwenlang afkerig van zijn. Dit krachtige getal heeft een energetische resonantie die je verbinding met de hogere Realiteit kan versterken. Je kunt de afmeting van je perken en eventuele tegels hieraan aanpassen. De tuin is een symbool van het spirituele pad en wanneer je dat bewust afstemt op jouw leven, is het een plek waar je helemaal tot jezelf komt.

Binnenkort ook meer foto's van de zeer gewaardeerde bezoekers in mijn tuin, die heel graag voor me poseren. Kikkers, een vogeltje en een muisje die gezellig samen smullen, reigers en zwanen.
Een paar meeuwen op een brug in mijn straat demonstreerden dit heel goed. Ze zijn gefotografeerd door mijn dochter, Yvonne Liew-On, tijdens een wandeling langs de gracht. Ze vlogen ons achterna en streken op elke brug heel mooi neer. Meeuwen vinden haar heel leuk sinds ze een gewonde meeuw in Rotterdam heeft gered (zie de tweede foto).
    


Heb je deze pagina al bekeken? Wat is spiritueel tuinieren?
Wordt vervolgd …..